Wednesday, June 1, 2016

Malay's Wedding Ceremony


Happy Married Life !!!


Dedicated to Syazani Harun, Hazwani and Hazwan. 

Syazani's wedding ceremony was done at Kampar, Perak. The wedding theme was floral and Garden. 

Syazani's Wedding Hall

The Bride and Groom (Syazani and Husband)
Hazwani's Wedding Ceremony







Hazwan's Akad Nikah

Hazwan's Wedding Ceremony


Congratulations to all of you !



Tuesday, May 31, 2016

Kulit dan Mitos


Assalamualaikum dan Selamat tengahari..

Dah lunch? Banyak benda nak kena buat. Tapi dalam sibuk-sibuk tu boleh selit sikit info tentang kecantikan.

Survey demi survey sudah dibuat oleh saya tentang kecantikan kulit. Rata-rata ramai yang memilih :

80% Mengatakan kulit putih merah jambu adalah warna kulit paling cantik

10% Suka dengan warna kulit sendiri tapi nak lebih licin dan sebagainya

5% Nak kulit macam artis

5% Tak berapa tahu tentang ilmu kecantikan ni



Ada juga dikalangan kita percaya tentang mitos-mitos tentang kecantikan dan kesihatan kulit. Antara mitos-mitos yang selalu dibincangkan :

1. Putih itu cantik
=> Tak semua orang memiliki kulit putih kan, jadi tidak adil (bias) jika kita mengatakan kulit putih itu cantik. Tak mau pilih warna kulit untuk ukur kecantikan orang ok. Tak baik.

2. Kanser Kulit disebabkan pendedahan kulit muka pada sinaran UV matahari terlalu lama
=> Kanser kulit bukan saja disebabkan oleh penyebab di atas sahaja, boleh juga di ambil kira dari segi penyakit genetik keturunan, bahan kimia yang terdedah pada kulit seperti set kecantikan dan lain-lain dan banyak lagi.Nak tahu lebih lanjut boleh refer http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/check-for-signs-of-skin-cancer.html untuk tahu lebih lanjut tentang kanser kulit.

3. Muka berjerawat kalau guna Mask atau Scrub pada muka akan mengurangkan kadar penumbuhan jerawat,
=> Salah sama sekali, jika kulit kita luka dan berjerawat, mask dan scrub adalah sangat DILARANG KERAS. Hal ini kerana pemakaian Scrub/Mask akan menyebabkan kotoran atau bakteria yang menyebabkan jerawat makin merebak keseluruh muka.

4. Ramai yang meneka Jenis Kulit mereka tanpa refer pada yang pakar.
=> Link ini akan beritahu lebih lanjut tentang skin types kita. https://www.youtube.com/watch?v=aYeO3GQ0VZY

P/S : Nak selesaikan masalah kulit senang ja.. Saya guna Set Botanical Effects. Nak cuba boleh contact 012-3562263 (Yuyul Ain BC)
  

Ada sharing sikit tentang skin care myth dari youtube : 







Tuesday, April 19, 2016

Mary Kay & Saya

Assalamualaikum,

Hari ini ada perkongsian sikit tentang kulit. Dalam ramai-ramai member, pernah tak belek2 muka member dan korang akan tanya, Wow Flawless nya muka awak. Putih gebu.

Lagi satu, dulu masa zaman sekolah kulit muka lain sekarang lain. Rasa-rasa apa yang dorang apply dekat muka dorg sampai putih gebu macam tu?

Saya dekat sini peminat tegar peeling product. Tapi 4 tahun yang lepas la. Macam2 Brand skin care pakai. Lastly, muka akan merah menyala sebab kulit dah terlalu nipis. Nak tahu, warna asal kulit muka, cuba tengok tangan dan muka. Kalau ada perbezaan disitu, maka warna kulit muka adalah palsu. 

Bahaya tak pakai produk pemutih ? Ada dua jawapan. Bahaya jika kandungan yang berbahaya melebihi dari kandungan yang telah di daftarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Nak tahu macam nak check produk kosmetik selamat digunakan ataupun tidak ?
Jom, cek website ni :


Taip saja nama produk, kalau tidak berdaftar hati-hati sebab kita tak tahu kandungan apa yang bahaya untuk kulit kita.

Antara bahan terlarang dalam produk kecantikan adalah :

Nama Produk

Jenis

Racun Dikesan

357 NASAL SPRAY TRADISIONALDEXAMETHASONE
ACAI BERRY ABCTRADISIONALSIBUTRAMINE
ADEQUINN NUTRICOCO - NATURAL SLIMMING SUPPLEMENTMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
AIR IKAN HARUANMAKANAN/MINUMANDEXAMETHASONE
AMBERINE TRADISIONALSIBUTRAMINE
ATIKA BEAUTY RENEWAL CREAM KOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
BEAUTE FIT BODY CONTOURMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BEAUTIFUL SLIM BODYTRADISIONALSIBUTRAMINE
BEAUTY LINE BEAUTITUDE MULTIPURPOSE CREAMKOSMETIKTRETINOIN
BIO DREAM GOLDMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
BIO MACA PLUSTRADISIONALSILDENAFIL
BMI-9 XYLIMMING CAPSULETRADISIONALSIBUTRAMINE
BODY BEAUS TRADISIONALSIBUTRAMINE
BODY BEAUTY SLIMMING COFFEEMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BODY LIFT BIODEX MAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BODY TRIMZ MAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BRAZILIAN CATUABAMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
BRAZILIAN PROMAN-CATUABA COFFEE BLENDMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
BRO ALI COFFEEMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
CAFÉ ABANG YESMAKANAN/MINUMANTADALAFIL

Wednesday, March 30, 2016

Assalamualaikum and afternoon !!!

Hari ni banyak nak sharing tentang pelajar2 yang kecewa dan putus asa di saat akhir lagi2 yang final year. Rasa-rasa berapa banyak alasan yang anda boleh bagi ?

1. Kelas terlalu padat sangat, tak dapat nak fokus study.
2. Banyaknya assignment nak buat dan lab report bagai.
3. Konflik dengan member jadi nak buat assignment dah susah nak buat sama2.
4. Pergi kelas lambat sebab semalam saya tidur lewat study untuk test !
5. Kalau listkan memang berjela2. Betul tak ?

Ok, macam ni. 
Nasihat saya, kalau rasa diri kita pandai ataupun tidak itu bukan ukuran. Untuk menjadi lebih berjaya adalah bertanding (compete) dengan diri sendiri dan Jangan bagi ALASAN untuk kita berhenti dan tunggu impian kita jadi kenyataan. Kalau tak usaha kita susah nak berjaya sedangkan orang lain berusaha 300% tapi masih temui kegagalan. Apatah lagi kalau kita tak nak usaha.




So, first tip dia USAHA sebanyak yang mungkin. 

1. Usaha untuk letak stratergi macam mana nak capai apa yang kita nak. Contoh nak CGPA cemerlang dan nak dapatkan Dean List.(make sure usaha tu datang dari hati. Tak mau sabotaj atau main kipas2 taw. jaga hati ya supaya kita lebih tenang).


2. Menjadi orang yang lebih positif dan jom cuba bila kamu bangun dari tidur tu. Bagi salam dekat kawan atau greeting. Macam, "morning", "selamat pagi" dan banyak lagi.

Dengan ucapan greetings ja, confirm orang yang pagi2 masam xde mood akan lebih berseri2. Apatah lagi bagi yang Islam beri salam. 



3. Sentiasa motivasi orang di sekeliling kita. Manusia bila kita motivate, dia akan extra rajin. Kalau tak percaya try buat. Dalam masa yang sama kita juga akan termotivasi sebab aura yang kita sebarkan adalah positif.

Ok, ada banyak lagi cara nak berjaya jika sentiasa berdoa, usaha dan tawakkal. Ni baru part one sharing. To be continue . . .

Nak share sikit Quote of the Day hari ni :
 

Sincere,
Ain



Thursday, December 24, 2015

The Memorable The Year of 2015

December 25th, 2015

Tahun 2015 merupakan tahun yang paling banyak aku jatuh bangun dalam My Journey's as a Master Research Student. Hidup sangat mencabar and true, You have to challenge yourself to be on top of the rank among the best. Ianya sangat mudah untuk menewaskan orang lain, but trust me, it was very hard to fight with yourself ok. 

First quarter 2015 :

1. Attended ICASIT 2015, organized by UiTM Shah Alam. 
Disappointed in my presentation.
Action : Do a lot more presentation

Third quarter 2015 :
2. Participate in IID (Invention and Innovation Design 2015 in UiTM Negeri Sembilan) Disappointed with someone. Just let her know. 
Action : Ignore the negativity and move forward. Do not get involve with negative people.

3. Presentation at Universitas Andalas.
Disappointed because I only spent time for 1 day at the university. I hope so could spent time 2-3 days to sharing my knowledge in research.
Action : Valuable memories will kept in mind. Thanks to UNAND friends !!!!

4. Writing manuscript to publish in International level.
Disappointed with an articles have been submitted to the IFRJ. My target 3 more manuscript.
Action : I should done it before, and still continuing my works.


Saturday, October 24, 2015

Cinta Pertama Dengan Mary Kay

Hi,

Apa kabar u olls.. Malam2 mcm ni bosan sungguh bila tak buat apa2. So, I plan to introduce kepada u olls tentang my the very first Love dengan Mary Kay. Untuk pertama kalinya, 20 June 2014 macam tu, i sambung study. Kononnya nak mencari masa depan yang lebih cerah. I did it. Continue my study and...

Sedang sibuk2 study, buat research bagai. I kenal sorang member ni. Nama dia Kak Sharlia Rose. Nama pun dah sedap, u olls rasa org dia mcm mana ? Of coz secantik nama dia. Dia intriduce la akak ni dgn satu produk. I olls paling susah nak percaya produk kosmetik ke kecantikan yang i langsung tak tahu hujung pangkal dia. But she said, "it is worthy and save ur money".. I olls paling suka dengar perkataan Save Your Money  sapa tak suka kan.. Duit tu kalau boleh tak nak membazir.

Dah dah cerita pasal duit. Then, K. Sharlia bagitahu satu produk ni, sangat terjamin dari segi kualiti dan dia boleh bagi free consultation kau. Faham maksud "FREE CONSULTATION" ? Dia boleh bagi khidmat nasihat percuma untuk guide kita macam mana cara nak mendapatkan kulit yang sihat, and she said again ayat power, "Only artist and celebrities use the beauty consultant and they pay for their consultation". Then, I said wowwwwwwwwww !!!! Dalam hati, of coz la nak free consultation tu. Sebab nya i olls x pakar dalam bidang kecantikan. Makeup x sekata, comot sana sini, compang camping. What so ever.... 

Then, she gave me one samples of MK product ! She said, use it, feel it. U try, u like it, u buy. I am here for you. Deshummmm lagi sekali aku terpukul. Ya laaa.. Y pelik, dia tak paksa2 aku ok mcm direct selling y lain untuk beli produk mereka. Of coz la aku jatuh cinta..

Korang nak tahu, apa produk first yang i olls pakai ? Timewise Matte Liquid Foundation - Beige 3..




Ni produk paling i olls suka. Sebab sangat light pada kulit, boleh cover pori tapi tak menutupi pori. Kulit bernafas dengan baik. Tak perlu risau jerawat naik, tak melekit,yang paling best produk ni water based. jadi tak berminyak muka I olls.. I olls pengguna setia produk ni dari 2014. Almost 2 years dengan Mary Kay. Tak pernah seloyal ni kalau pakai produk kecantikan ok. This is my first time. Jom buat free consultation. Siapa ada masalah kulit kusam what so ever boleh discuss dengan i olls. Mana tahu, I olls boleh membantu u olls makin cantik dan dapatkan kulit yang sihat.. U olls yang untung.. 

YB,
Yuyul Ain

Saturday, March 28, 2015

PCR Contamination

You carefully set up your PCR, excitedly waited for it to finish, ran your gel and waited for the big reveal. But instead of seeing what you hoped for: A nice clean gel. You see a big fat mess: Extra bands and, most disturbingly, bands in your negative control. So what are you to do? How do you fix this PCR contamination and avoid it in the future?

What is PCR contamination?

The biggest source of PCR contamination is aerosolized PCR products, which are created when you open a tube of or pipette amplified PCR product. Once created, being small, they travel well. And can easily spread all over your bench and equipment, where they can find their way into your next PCR reaction and get amplified. So now that you knowwhat PCR contamination is made of. How do you know if you have it?

Run Negative Controls

We know we should always run negative controls. Yet sometimes we justify not doing it. We come up with reasons like “This experiment always works!”, “I could save on reagents”, “I do not have the time”. But take it from my (bitter) experience: Always run your dang negative control! Without a negative control PCR contamination can lurk undetected for some time, mucking up experiments, wasting your time with troubleshooting, and slowly spreading throughout your lab. So don’t become over confident and don’t justify your laziness, just run your negative controls because THAT is how you will know if you have contamination. A PCR negative control is usually just the normal PCR master mix (polymerase, primers, buffer, nucleotides) but instead of adding template, you add water. This should result in a blank PCR. Therefore if you DO get a band you know you have contamination…somewhere.

Identify Your Contamination Source

So where could this contamination be coming from? Well anywhere really. It could be coming from1) your laboratory environment such as your pipettes, tips, hands, benchtop, centrifuge, etc; or 2) your reagents such as your polymerase, buffer, nucleotides, water, etc.

1) Rule Out Your Laboratory Environment

First thing first, when tracking down PCR contamination, is to remove all possible environmental sources. To do this you should:
Use a 10% bleach solution or DNA-away to wipe down your:
  • Bench top
  • Pipettes
  • Centrifuge
  • Vortexer
  • Racks
  • Thermocyler lid and buttons
Get new:
  • Unopened filter tip boxes
  • Unopened sterile PCR tubes
Correctly assemble your PCR reaction:
  • Wear a dedicated lab coat. You should wear a lab coat dedicated to PCR setup. This should NOT! be the same coat you wear when analyzing your PCR results. This coat should not go anywhere near open tubes of amplified PCR product.
  • Change your gloves frequently. If you leave your PCR setup and dedicated equipment to do anything – get more reagents, answer your phone, use a pen – change your gloves before returning to the setup.
  • Use only dedicated equipment. The pipettes, centrifuge, vortexer you use when setting up a PCR reaction should be dedicated to PCR setup. No amplified PCR products should come anywhere near them.

2) Rule Out Your Reagents

Now that you have minimized the introduction of any new PCR contamination into your PCR assembly, it is time to check your reagents. This means systematically substituted each of your old reagents with a new (previously unopened) reagent and re-running your blank PCR. Whatever substitution(s) removes your contamination bands is the contaminated reagent, which should be discarded.

Avoid Future Contamination

To avoid future contamination, you should do everything above and a few more things:
  • Work in dedicated space. Setup your PCR away from where you analyze PCR results. This is best done in a hood, or at minimum benches away from where you run yours gels.
  • Store PCR reagents and PCR products separately. In the same way that you do not want your PCR analysis to be near where you setup, you should never store PCR product and reagents together. Whenever possible use separate refrigerators.
  • Aliquot. No matter how careful you are, contamination can still happen.  Contamination costs not just time but money, as you must throw out any contaminated reagents. And if that reagent is new that can mean $300 straight into the trashcan! So whenever possible, aliquot your reagents into smaller tubes and only work from one aliquot at a time. Not only will this help you deal with contamination, but it will also prolongs the life of your reagents by reducing their number of freeze/thaw cycle.
  • Store PCR tubes/tips/racks separately. Keep your PCR stuff clean by storing it well away from PCR product. Label all PCR equipment as such. And tell other lab members to respect their designation.
  • Don’t flick your tubes open. Minimize aerosolizing your PCR product by never “flicking” your PCR tubes open. I know it is faster to open your tubes with one hand by flicking the lid open with your thumb, but this is bad form and contributes to your bench’s contamination. Instead take your time and use two hands to carefully open all PCR product tubes.
  • Use a master mixer and add your template last. The less times you handle your template the less opportunity there is for contamination. Therefore you should always set up your PCR reactions using master mixes made with (in order): water, buffer, nucleotides, primers, polymerase, and LAST! template.
  • Train others. The cleanliness in your lab is only as strong as your weakest lab member. Inform others about PCR contamination, and the steps needed to avoid it. Hey, you could even print this article and share it with them.
All of these sentences I copied from :
 http://bitesizebio.com/20773/clean-up-your-act-how-to-clean-up-pcr-contamination/
Aim : notes for my research. I hope by sharing this article it helps other to solve their problem in PCR.

Regards,
Nurul Ain